Sunday, January 11, 2009

Kisah Pengajaran Dalam Maut

Maut
Karya/Pengarah: Bade Hj. Azmi

Terbitan: Tayangan Unggul

DENGAR pada tajuknya sahaja sudah menggerunkan. Tambah-tambah lagi kepada mereka yang takut pada sapaan kematian. Tapi, memang itulah perasaannya bila saya berpeluang menonton tiga drama bergenre seram ini yang berlaku kepada tiga insan terpilih di majlis pra tontonnya pada 6 Januari lalu.

Maut merupakan sebuah filem berunsur Islam pertama paling mengesankan selepas 48 tahun filem hitam putih berjudul Isi Neraka arahan Jamil Sulong terbitan Malay Film Production pada tahun 1960. Isi Neraka menampilkan Salleh Kamil dan Hj Mahadi sebagai tonggak utama penceritaan.

Sungguhpun apa yang berlaku di alam barzakh, mahupun alam akhirat adalah di luar batas pemikiran manusia, Bade cuba menggambarkan dari sudut pandangan watak itu sendiri, bukan dari sudut pandangan manusia secara keseluruhannya.

Karya hebat Bade kali ini berperanan sebagai media atau naskhah dalam menyampaikan ilmu pengetahuan, pengalaman dan pemikiran. Bade dilihat sebagai seorang pengarah yang berani mengupas dan memaparkan permasalahan sosial masyarakat masa kini dengan mengambil contoh segelintir kumpulan black metal, gaya hidup bebas, pemakaian tattoo di badan dan sebagainya.

Bagaimanapun, tidak semua kumpulan black metal itu tersasar. Malahan, ada yang mempunyai hala tuju positif dan bermatlamat. Bade hanya menyentuh filem secara bahasa visual dan metafora. Maksudnya tidak bermakna apa yang dipaparkan adalah kebenaran. Ia hanyalah simbol atau perlambangan bagi menggambarkan sesuatu, terpulang kepada tafsiran individu.

Menariknya, buah tangan Bade yang menelan belanja sebanyak RM1.6 juta akan menjadi filem pertama pembuka tirai sinema filem tempatan, dan bagi saya secara peribadi, karya Bade Hj Azmi ini ternyata mengesankan dan berjaya menimbulkan keinsafan di hati. Tahniahlah kepada Abang Bade dan pelakon-pelakonnya!

Kisah Satu (Syaaban):
Pelakon: Liyana Jasmay, Raja Farah, Danny X-Factor, Reza ERA, Zack Taipan


Su seorang pelajar, dalam perjalanan pulang dari universiti. Di dalam bas, selain Su, terdapat seorang lagi gadis, Fadilah. Setelah pulang ke rumah, tiba-tiba pintu rumah Su diketuk. Fadilah dalam keadaan basah kuyup meminta bantuan untuk menumpang teduh. Oleh kerana malam semakin larut, hujan lebat dan Fadilah telah diragut, Su mengizinkan Fadilah bermalam di rumahnya. Keesokan hari, Su dapati Fadilah telah tiada. Di kaca televisyen, berita kehilangan Fadilah ke udara. Berjayakah Su merungkai misteri kehilangan Fadilah?
Kisah Dua (Ramadhan): Pelakon: Sabrina Hassan, Mohamad Bathich, Diana Danielle, Noniswara, Fouziah GousFarah, pramugari yang mengamalkan cara hidup bebas. Farah berkahwin dengan Duke, seorang jejaka Inggeris. Setelah Farah pulang daripada penerbangannya, mereka mengadakan parti meraikan perkahwinan mereka. Namun ketika di parti tersebut, Farah cemburu apabila Duke kelihatan intim dengan seorang perempuan lain. Mereka bergaduh besar dan Farah keluar meninggalkan Duke. Apakah kesudahan yang berlaku pada Farah dan Duke? Mampukah mereka mempertahankan rumah tangga mereka? Adakah Farah terus hanyut dengan gaya hidup bebas penuh kebaratan?


Kisah Tiga (Syawal):
Pelakon: Que Haidar, Awal Ashaari, Nana ERA, Syarizad, Eja, Hasnul Rahmat, Fauziah Nawi, Riduan Hashim, Rabecca


JJ, seorang lelaki muda yang telah hilang pegangan agamanya. Tattoo menghiasi badannya, muzik black metal memenuhi halwa telinganya. Teguran ibu dan kakaknya diambil ringan. Satu malam, selepas pulang daripada menghadiri konsert Black Metal, JJ dan kawan-kawan terlibat dalam kemalangan. JJ cedera parah. Apakah yang berlaku pada JJ seterusnya? Bestkan? Jadi, jangan lupa nantikan tayangan filem Maut mulai 15 Januari 2008 …Baca Ulasan Filem Menarik Lain

No comments:

Post a Comment