Saturday, March 7, 2009

Sekitar Preview Sayang You Can Dance

MINGGU lepas, bertempat di GSC Mid Valley, telah berlangsung majlis pelancaran Filem Sayang You Can Dance yang merupakan filem musikal pertama Malaysia. Menggabungkan bintang-bintang hangat seperti Syarifah Amani, Samuel Rizal, aktor popular Indonesia menerusi lakonannya di dalam filem Eiffel….I’m In Love dan Apa Artinya Cinta, Bintang realiti Dafi Ebi Kornelis dan Alam yang mula memberanikan diri mereka untuk menongkah arus di arena lakonan serta Carmen Soo.

Sebenarnya tidak banyak yang bisa diperkatakan tentang filem ini usai ia dipertontonkan kepada media. Lantaran buah tangan terbaru daripada Bjarne Wong ini terlalu kabur. Nampaknya, konsep merojakkan tema di dalam filem ini agak tidak berkesan hingga mesej mesej penting filem ini gagal disampaikan dengan baik.

Namun, mungkin pemilihan peneraju utama filem ini bisa menggairahkan penonton untuk ke panggung. Siapa tahu? Malah, filem yang akan mula ditayangkan di sinema bermula 12 Mac ini, mungkin boleh dianggap sebagai platform terbaik untuk meluaskan pasaran ke Indonesia dengan pemilihan aktor Samuel Rizal yang pekat bertutur bahasa Indonesia menerusi filem ini.

Namun, pertaruhan kepelbagaian bahasa dalam filem ini iaitu Bahasa Malaysia, Bahasa Inggeris, Bahasa Mandarin, Bahasa Indonesia dan loghat Sarawak yang dijalinkan bersama agak mengelirukan.


Sayang You Can Dance mengisahkan tentang Mia watak Sharifah Amani, seorang anak gadis lincah dan periang yang baru pulang ke Kuala Lumpur setelah tamat pelajaran di Singapura. Mia gemar menari tetapi hobinya itu mendapat tentangan dari ayahnya.

Samuel Rizal aktor Indonesia ini mungkin platform penting untuk filem ini di pasaran Indonesia

Di Kuala Lumpur, Mia rapat dengan sepupunya, Daniel lakonan Dafi yang telah memperkenalkannya dengan satu kumpulan penari bergelar DanceStarz. Mia kemudian jatuh hati dengan salah seorang ahli kumpulan tersebut bernama Remie watak Samuel Rizal.

Tanpa disedari teman baik Remie iaitu Robby lakonan Ebi yang telah jatuh hati kepada Mia. Kehadiran Mia menyebabkan hubungan persahabatan antara Remie dan Robby renggang.
Apabila Robby menarik diri daripada gelanggang cinta tiga segi itu untuk memberi peluang kepada Remie, Mia mulai sedar banyak lagi liku-liku cinta yang lebih besar yang menghalang cintanya dan Remie.


Mungkinkah kemesraan dua bintang peneraju filem ini akan berlanjutan di luar?

Halangan yang paling besar sudah tentu melibatkan status dan kehadiran Remie sebenarnya tidak disenangi oleh bapa Mia yang mahukannya memutuskan hubungan dengan Remie.
Pada waktu yang sama, Dance Starz pula bersedia untuk bertanding di dalam sebuah pertandingan tarian yang bakal mengubah hidup mereka.

Jika melihatkan perjalanan cerita dan plot cerita agak berterabur mencacatkan jalan cerita. Mungkin juga pengarah Sayang You Can Dance ini mahu memaparkan kehebatan tarian dan cerita cinta sekali gus sehingga mengabaikan kelancaran cerita ini.

Jalinan babak demi babak yang tidak kemas sedikit merencatkan cerita dan membuatkan penonton tertanya-tanya apa yang terjadi sebelumnya.

Unsur nyanyian yang terdapat dalam filem ini bagaikan sebuah filem muzikal. Paling mengesankan apabila lagu tema yang terlalu banyak melatari perjalanan cerita tanpa memberikan kesan kepada mood penonton.

Bjarne Wong sebenarnya bukanlah satu nama yang asing dalam industri seni. Dia yang menerajui Hock Star Entertaiment Industry Berhad pernah menerbitkan filem The Legend Of The Red Curse dan Possessed sebelum ini.Ini bermakna filem Sayang You Can Dance merupakan filem Melayu pertama bagi Bjarne Wong dan menggunakan khidmat kru daripada Hong Kong

No comments:

Post a Comment