Friday, May 22, 2009

Janji Yang Dikhianati Dalam Embun Mutiara

SUDAH menjadi lumrah kehidupan manusia untuk sering memberikan pelbagai janji namun bukan mudah untuk mengotakan janji yang termetri. Berdepan dengan mereka yang sering memungkiri janji sering berakhir dengan perselingkuhan yang menjadi kepincangan dalam kehidupan seharian.

Begitulah ringkasan yang dapat digambarkan dengan drama bersiri terbaru berkonsepkan kekeluargaan, percintaan dan sifat kemanusian yang menjadi landasan hidup berjudul Embun Mutiara. Drama bersiri ini akan menemui penonton setiap hari Jumaat dan Sabtu, jam 9.00 malam bermula pada 10 April 2009.

Embun Mutiara yang akan bersiaran selama 13 episod merupakan hasil arahan sutradara Heykal Hanafiah dan diterbitkan oleh Metrowealth Sdn Bhd, manakala penghasilan skrip oleh Nor Shuhaidatul Ain Zakaria serta panel skrip MIG. Bintang yang menjadi tunjang kepada kekuatan Embun Mutiara dibarisi oleh Eira Syazira (Embun), Mas Muhaini (Mutiara), Awal Shaari (Roni), Norman Hakim (Hadi), Anne Abdullah (Athirah), Aida Aris (Sara), Noniswara (Laila), Kuza (Yana), Sharifah Shahora (Nadia) dan Noorzam Zam (Jebat).

Menurut Pengurus Besar Kumpulan Pengurusan Jenama TV3, Puan Nurul Aini Abu Bakar, “TV3 akur dengan permintaan penonton setianya untuk menerbitkan lebih banyak drama-drama bermutu untuk menjadi santapan hiburan penonton setiap malam. Tayangan Embun Mutiara selama satu jam ketika siaran waktu perdana, dijangka mendapat sambutan yang menggalakkan kerana trend masakini menunjukkan penonton gemar menonton drama-drama melayu yang bukan sahaja menghiburkan malah menyelitkan unsur-unsur pengajaran.”

“Embun Mutiara membawa mesej mengenai kepentingan mempunyai keluarga yang prihatin dan kasih sayang yang dipupuk dari awal agar melahirkan generasi yang bertanggungjawab. Ia juga memaparkan kisah percintaan yang sering teruji dan kemurnian cinta yang lahir dari hati yang iklhas bukannya kerana kebendaan. Selain itu ia menerapkan sifat-sifat kemanusiaan seperti berpegang kepada janji dan sifat sayang menyayangi di antara satu sama.”

Epilog perjalanan kisah Embun Mutiaran memaparkan tentang adik beradik bernama Embun dan Mutiara yang dilahirkan pada tahun yang sama dan sering dikenali sebagai kembar tidak seiras. Namun ternyata sikap mereka langsung berbeza kerana personaliti Embun suka mengarah, mengejar glamour dan bercita-cita untuk menjadi model terkenal. Manakala Mutiara bersikap mesra, rendah diri, bijak dan sederhana. Mereka tinggal di banglo mewah bersama ibu mereka, Athiera, pakcik saudara, Hadi dan pembantu rumah yang sudah lama berkhidmat, Mek Nab.

Athiera merupakan ibu tunggal yang masih cantik dan pandai mendidik anak-anaknya. Dia memantau setiap pergerakan anaknya serta tidak suka anaknya terjerumus di dalam bidang hiburan. Tambahan pula dia sendiri duduk di bawah telunjuk abangnya, Hadi yang merupakan usahawan yang bermata duitan dan sentiasa mengutamakan wang dan kemewahan dalam semua aspek termasuk memilih calon adik iparnya mahupun menantu yang bakal mengahwini anak saudaranya. Namun, Athiera mempunyai rahsia besar yang masih tersimpan kemas dari pengetahuan sesiapa.

Embun berkenalan dengan jurugambar iaitu Roni secara kebetulan ketika dia tercicirkan gambarnya sewaktu menghadiri sesi ujibakat. Roni merupakan jurugambar bebas dan dia benar-benar terpesona dengan kejelitaan Embun. Embun yang pada mulanya berhasrat untuk mempergunakan Roni mulai jatuh cinta dan akhirnya mereka merancang untuk berkahwin.


Namun, Embun memungkiri janjinya dengan kejadian yang mengaibkan apabila Embun dua kali berturut-turut lari dari pertunangan dan perkahwinan demi menghadiri ujibakat menjadi model. Mutiara menjadi galang ganti dengan terpaksa berpura-pura mengantikan Embun sebagai pengantin sehingga Roni sendiri akhirnya terpikat dengan keluhuran Mutiara dan mengahwininya. Mutiara mula tersepit! Apakah kesudahan kisah cinta tiga segi ini dan apakah rahsia yang Athiera simpan?

Untuk mengetahui lebih lanjut, saksikan Embun Mutiara setiap hari Jumaat dan Sabtu, jam 9.00 malam bermula pada 10 April 2009 di TV3!

No comments:

Post a Comment